Domo, Electrolux, Eta, Fagor, Kenwood, Morphy Richards, Moulinex, Panasonic, Rohnson, Sencor, Tefal

 

 

BEZLEPKOVÁ DIETA

Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Nemocným  Duhringovou nemocí se vytváří vyrážka.

Osoby držící bezlepkovou dietu tedy konzumují buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované). Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z nedeglutenizovaných (běžných) obilovin (ječmen, pšenice, ječmen a žito), které jsou na lepek bohaté, a jejich nahrazení bezlepkovými potravinami, jako je např.proso, rýže, brambory či kukuřice. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie, alergie na lepek a Duhringovy nemoci. Celiakie je dosud nevyléčitelná.


Celiakie

Celiakie dle Wikipedie

Celiakální sprue neboli celiakie (také glutenová enteropatie nebo nesnášenlivost lepku, odlišuj od alergie na lepek) je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva z důvodu přecitlivělosti na lepek (neboli gluten), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně, částečně geneticky determinována. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky.

Pokud postižení konzumují potraviny obsahující gluten, vzniká zánět sliznice tenkého střeva a dochází k rozsáhlé zkáze epitelových buněk střeva. Kvůli tomu mohou být živiny pouze těžko vstřebávány a zůstávají nestrávené ve střevě. Symptomy jsou tomu odpovídající ztráty hmotnosti, průjem, dávení, nechutenství, únava, rozmrzelost, u dětí v neposlední řadě poruchy růstu. Neléčená celiakie především zvyšuje nebezpečí tzv. NHL (agresivní rakovina lymfatických žláz), pravděpodobně také rakoviny střeva. U 5-10 % pacientů se zároveň vyskytuje cukrovka. Jediná v dnešní době známá možnost léčby celiakie spočívá v dodržování bezlepkové diety.

 

Symptomy

Klasické příznaky celiakie jsou vleklé průjmy, způsobené poruchami trávení, zčásti ovšem také celistvá a (kvůli poruše trávení tuků) lesklá stolice. Postižené děti nemají chuť k jídlu, často zvrací a nepřibírají na váze. Později může být také omezen růst. Děti bývají mrzuté a nápadnými znaky jsou tenké končetiny a vypouklé, nafouknuté bříško.

Od té doby, co byla do diagnostiky zahrnuto vyšetřování protilátek, pro celiakii specifických, se rozpoznávání nemoci zásadně změnilo. Lidé, u kterých byla celiakie rozpoznána např. v rámci rodinných prohlídek a kteří vykazují komplexní zakrňování klků, mohou mít pouze slabé, částečně také nespecifické příznaky. Skutečnost, že pouze část z nich vykazuje typické příznaky, vešla do literatury pod pojmem „špička ledovce". U nich se vyskytují bolesti břicha, paradoxně dokonce zácpy, oddálení růstu a u dětí oddálení puberty, snížení obsahu vápníku v kostech (kvůli omezenému vstřebávání vápníku), anémie (omezená reorpce železa), záněty klouků, defekty zubní skloviny. 

Intenzita reakce na gluten se odlišuje individuálně. U některých lidí se i požití většího množství potravin obsahujících gluten projeví jen málo. Na druhou stranu, u jiných celiaků se může požití glutenu projevit až nepřiměřenou reakcí.

Jako autoimunitní onemocnění je celiakie sdružená s jinými nemocemi, při nichž se imunitní systém brání látkám tělu vlastním. Nejčastější doprovodná nemoc je iabetes mellitus I. typu. Asi 5-10 % celiaků trpí cukrovku  a naopak zhruba stejný podíl diabetiků celiakií. Stejně tak zánětlivé onemocnění štítné žlázy (Hashimoto-Thyreoiditis) se často vyskytuje zároveň s celiakií. Spíše u dospělých může dojít ke vzniku silně svědivé, puchýřkovité vyrážky (Dermatitis herpetiformis Duhring). Pouze 1/10 z nich má symptomy týkající se  gastointestinálního traktu.

 

Léčba

V současné době jediná jistá možnost, jak nemoc léčit, je dodržovat doživotní bezlepkovou dietu. Střevo se opět uzdraví a riziko dlouhodobých následků se sníží. Z jídelníčku se musí vyloučit všechny druhy obilí s vysokým obsahem lepku (pšenice, ječmen a žito). Zvlášť u zpracovaných potravin a hotových výrobků je třeba dávat velký pozor, jestli nebyly použity žádné přísady obsahující lepek. Protože lepek bývá často používán jako emulgátor, k želírování a jako nositel aromatických látek, není to vždy na první pohled zřetelné.

Jako alternativa k obilninám obsahujícím lepek je povoleno používat proso, kukuřice, rýže, laskavec, pohanku, sojové boby, kaštany. Stejně tak je povolena zelenina včetně brambor, ovoce, maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Speciální bezlepkové výrobky bylo dříve možné koupit pouze ve speciálních obchodech, zabývajících se zdravou výživou. Dnes je možné některé z těchto potravin (bezlepkové sušenky, piškoty, aj.) koupit i v mnohých běžných obchodech s potravinami, zvláště pak v obchodních řetězcích.

Současný výzkum nové léčby celiakie je založen na enzymatické terapii. Nedávno se povedlo izolovat z klíčícího obilného zrna enzym, který umí lepek zpracovat. Jeho zlomky pak už nemohou být imunitním systémem zánětu.  Úkolem je vyrobit pilulky, které by tento enzym obsahovaly. Postižený by si dal pilulku před jídlem nebo během něj a onen enzym by lepek obsažený v potravinách zneškodnil. Problém spočívá v rozdílu pH v žaludku a ve střevě. Rozhodující je také rychlost trávení lepku.. Ten musí být před tím, než se dostane do střeva, kompletně rozložený, aby terapie byla dostatečně bezpečná.

 

 SLOŽENÍ DIETY

                  Součásti bezlepkové diety - vhodné potraviny

    •   mléko
    • tvrdý a domácí sýr, smetana
    • maso
    • uzené maso jako šunka, hřbet atd.
    • vnitřnosti (játra, ledviny, plíce)
    • vejce
    • ovoce
    • zelenina
    • rýže, kukuřice, sója, pohanka
    • tuky
    • cukr, med
    • koření, sůl, pepř
    • káva
    • čaj


    Výrobky obsahující gluten (lepek) - nevhodné potraviny 
      • krupice, ječné kroupy, ovesné kroupy
      • ječmenová, ovesná, pšeničná, žitná mouka
      • další výrobky obsahují ječmen, oves, pšenici, žito.

Zakázané potraviny

Je třeba se vyvarovat všech potravin obsahujících lepek, a to jak vyrobených z běžné mouky (běžné pečivo, těstoviny, jíšky, omáčky, salámy, šunky, sekaná, dochucovadla (kečupy, majonézy), také müsli či cornflakespšeničný  škrob (např. různé cukrovinky jako zákusky, plněné cukrovinky, ale např. i Lentilky  (výrobce Orion)). Lepek mohou obsahovat i výrobky, u nichž by člověk jeho přítomnost neočekával, včetně některých výrobků tzv. zdravé výživy (např. některé jogurty, Sojové řezy (výrobce Zora, bezlepkový sojový suk vyrábí např. Vitka), plněné čokolády (např. Geisha), rýže v čokoládě, Lipo, lékořicová vodka, whisky,  režná a pivo. Celiaci si musejí kupovat speciální bezlepkové pečivo, těstoviny apod., existuje i bezlepkové pivo. Bezlepkové pečivo si mohou také sami upéct v domácích pekárnách nebo i v obyčejných troubách.

Mezi zakázané potraviny patří i pivo, jelikož všechny druhy piva, a to včetně rýžových či banánových, obsahují lepek, jenž je obsažen i v tzv. bezlepkovém pivě. V tomto druhu piva je obsah lepku pouze snížen na minimální hranici, jeho konzumace by neměla zhoršovat průběh onemocnění.
 


Bezlepkový chléb v domácí pekárně č. 1   Smile   

Suroviny:

230 ml mléka - (Mléko můžeme nahradit vodou.)
200 ml vody
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
300 g bezlepkové směsi Mantler
200 g kukuřičné mouky
1,5-2 zarovnané lžičky soli
1 zarovnaná lžička cukru nebo melasy
2 zarovnané lžičky sušeného droždí
2 lžičky kmínu
Lněné a sezamové semínko (různé dle chuti)

Postup:

Do nádoby pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny, pak mouku a semínka.

Do jednoho rohu sůl, do druhého rohu cukr a doprostřed mouky droždí.

 

Pečeme na základní program .

Tento recept byl vyzkoušen v pekárně DOMO B3955/B3956


Bezlepkový chléb v domácí pekárně č. 2   Wink

Suroviny:

450 ml vody
500 g bezlepkové směsi Mantler
1 lžička soli
1 lžička cukru
1-2 lžíce oleje
1 lžička chlebového koření
1 lžička mletého kmínu
1,5 lžičky sušených kvasnic Saf-instant
pár kapek octa
1/2 vejce

Postup

Nejdříve smícháme vodu, cukr, sůl, ocet, olej a vejce.

Pak přidáme mouku s kořením a nakonec kvasnice.

Lze přidat např. slunečnicová semínka.